По данни на консултантската компания Mercer, за втора поредна година най-благоприятният за работа град в света е Цюрих. Следва го друг швейцарски град - Женева, после се нареждат австрийската столица Виена, канадският Ванкувър и новозеландския Оклънд. Швейцарската столица Берн е на девета позиция.

Mercer са компания, специализирана в оценка на трудовите ресурси, която изготвя ежегоден рейтинг за качеството на живота в световните градове. Техни клиенти са счетоводните отдели и отделите за човешки ресурси на международните корпорации. Информацията служи за правилно пресмятане размерите на командировъчните на служителите, като се изхожда от реалните условия за живот и работа в конкретното място.

При съставяне на рейтинга се отчитат 39 параметъра, в.т.ч. жизненото равнище на населението, социалната стабилност, безопасността, климатичните условия, състоянието на околната среда, развитието на инфраструктурата, здравеопазването и културата, а също и достъпа до стоки и услуги. В класацията са попаднали 270 града.

Най-добри са показателите за градовете на Европа и Австралия. На другия край са страните от третия свят. Най-зле за работа сега е в Багдад, считат Mercer, доближават го африканските градове Бразавил, Банги и Хартум.

Градовете в Източна Европа като цяло имат лош рейтинг, с изключение на Прага, която е на 75-то място. Руските градове са най-зле в Източна Европа в своеобразната класация, като за отбелязване е, че Москва заема 201во място, изпреварена с около 20 позиции от Санкт-Петербург, Новосибирск и Казан.

Може би само по невнимание на авторите, сред близо 30те града от Източна Европа в списъка, столицата на България е посочена за македонска (МК).

Mercer Human Resource Consulting имат над 15,000 служители в 180 града и 42 държави в света.

Списъкът на 50 града с най-високо качество на живота може да се намери тук. Целият доклад струва € 300.