Началното жилищно строителство в САЩ за септември качи силно с цели 15%м./м. до 658 хил. броя жилища на годишна база (при прогнози на пазара за повишение с 4.2%м./м. до 592 хил.броя) след спада с 7.0%м./м. до 572 хил.броя за август месец (слаба възходяща ревизия от 571 хил.броя жилища).

Това са най-силните данни за началното жилищно строителство в САЩ от 17 месеца насам (от април 2010г. насам), като има ръст както при еднофамилните жилища, така и при многофамилните и сякаш е сигнал за начало на възстановяване на все още доста проблемния жилищен сектор (с оглед и вчерашния силен ръст на NAHB индекса на оптимизма на строителите на жилища в САЩ за септември?).

Графика на началното жилищно строителство в САЩ, хил.броя жилища

Има силен ръст от цели 51%м./м. на началното жилищно строителство в многофамилните жилища през септември и доста по-слаб ръст от едва 1.7% м./м. при еднофамилните жилища (които по принцип формират около 65% от целия жилищен сектор).

На годишна база, началното жилищно строителство в САЩ за септември покачва с 10.2%г./г. (спрямо септември 2010г.), но все още общият брой от 658 хил.броя жилища е доста под нивата между 1 млн. и 1.5 млн. броя жилища на годишна база, които според икономистите са сигнал за стабилен/силен жилищен сектор.

Разрешителните за строителство през септември падат с 5.0%м./м. до 594 хил.броя (при средни прогнози за по-умерен спад до 613 хил.броя) от 625 хил. за август, като това са най-ниските нива на жилищните разрешителни за строителство от пет месеца насам.

Б.Р. Има известни спекулации по пазара, че силният ръст от 15%м./м. на началното жилищно строителство в САЩ се дължи главно на факта, че поради ураганите които преминаха през страната в края на август/началото на септември, са довели до отлагане на началното строителство на жилища за втората половина на септември. Ако тези предположения се потвърдят, то данни за октомври може и да не са толкова "розови".