Не ви препоръчвам Софийския университет, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция в УНСС, посветена на реформите във висшето образование. Говорейки за възможностите на студентската мобилност, вицепремиерът спомена пред възпитаниците на стопанския ВУЗ, че „не им препоръчва" да отиват в Софийския университет.

Финансист №1 представи петте приоритета за реформата на образованието.

Първият приоритет е разделяне на академичната и финансовата страна на управлението на университетите. Той посочи, че трябва да има един изпълнителен директор във всеки един ВУЗ, който да отговаря за финансово-стопанското развитие на висшето училище.

„Този проблем може би не седи в УНСС, но е съществен в голяма част от другите учебни заведения. Това ще помогне на академичния състав в учебните заведения да се фокусират върху същината на обучението, преподаването и науката в университетите, а не върху това как и дали ще бъде платено парното", обясни Дянков.

Предлага се в бъдеще участието на студентите в управлението на университетите да се увеличи, като от сегашната 15-процентова тежест, тя да се вдигне на 30%. Необходимо е в центъра на образователната реформа да бъдат поставени студентите и тяхното кариерно развитие, а не преподавателите.

"По същия начин трябва да се работи и в здравеопазването - в центъра трябва да са пациентите, а не лекарите", посочи Дянков.

Той подчерта, че с помощта на институт „Отворено общество" е разработена подробна система за оценяване на факултетите в отделните университети, като това ще помогне на бъдещите студенти не само да избират висшето училище, но да имат и по-голяма яснота на какво ниво е всеки отделен факултет в рамките на ВУЗ-а и сред другите подобни факултети в страната.