Няма да има двустепенна цена на водата, при която потреблението до определено ниво да се плаща на по-ниска цена. Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, цитиран от БТА. Той участва във форум "Възможности за бизнес и партньорство във водния сектор" в столичния хотел "Шератон".

Идеята за въвеждане на двустепенна цена на водата беше лансирана от ексминистъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя предвиждаше по-пестеливите домакинства да плащат по-малко за вода, а потреблението над определено ниво да се фактурира по значително по-висока цена. По думите на Симидчиев анализ на Световната банка е показал, че потреблението на вода у нас е ниско и въвеждането на подобна двустепенна цена няма да има нужния ефект.

Работи се по изграждането на язовирите "Пловдивци", "Луда Яна" и "Нейковци", които са в райони с проблеми във водоснабдяването и режими на водата, коментира още Симидчиев. За "Пловдивци" се избира фирма за строителството, прави се работният проект за "Луда Яна".

Язовир "Студена" се нуждае от реконструкция, като има няколко варианта - без изпразване на водоизточника, с частично изпразване или с цялостно изпразване. Според Симидчиев ремонтът на този водоизточник е много сложен, тъй като е единствен водоизточник на района. По думите му най-доброто инженерно решение е цялостно изпразване. Вероятно ще се наложи да се направят допълнителни водохващания, за да се байпасира язовирът, коментира още Симидчиев.