Синдикатите се събират заради проваленото подписване миналата седмица на колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".

На срещата ще обсъждат следващите си действия ръководствата на Федерация на синдикатите в здравеопазването - КНСБ и Медицинска федерация „Подкрепа", съобщава БНТ.

Увеличение на минималните заплати в здравеопазването от 1 юли пропадна, след като работодатели и синдикати не се споразумяха по нов текст, внесен в последния момент от страна на работодателите. Текстът гласи, че увеличение ще има, при условие, че се гарантира и осигури финансовата стабилност на лечебните заведения, които са и търговски дружества.

Вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов, който е и от надзорния съвет на НЗОК, посочи, че синдикатите няма как да гарантират финансовата стабилност, защото тя не зависи от тях.

Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че няма да подпише, докато не се постигне съгласие между двете страни. Колективният трудов договор предвиждаше близо 12% увеличение на началните заплати на лекарите и 20 на сто за медицинските сестри.