Тоталният произвол на мобилните оператори над българските граждани прераства в крепостничество.

Това становище изразиха от Синята коалиця в своя декларация, прочетена от Ваньо Шарков от птарламентарната трибуна.

Тя идва, след като тази седмица стана известно, че единият от телекомите прилага "разнообразие от нелоялни търговски практики".

Този оператор предлага на своите клиенти по телефона предложение за сключване на договор от разстояние, и въпреки отказа на клиента, мобилният оператор подновява договора, алармират сините.

При отправено възражение от страна на клиента, мобилният оператор отговаря, че е налице сделка от разстояние, вследствие на която са влезли в сила условията по договора.

От Синята коалиция са категорични, че това не е договор от разстояние, а  рекет и класическа измама, а телекомите се възползват от неинформираността на възрастни хора и предоговарят условия по договори с тях.

По закон Комисията за регулиране на съобщенията контролира параметрите и изискванията за качеството на услугите, предлагани от телекомите, припомнят от партията, като настояват министър-председателят да предприеме нужното да защити българските граждани от своеволието на мобилните оператори.

От СК настояват подчинените на премиера комисии, да извършат пълна проверка на нелоялните практики на телекомите и резултатите от нея да бъдат представени пред парламента.

Шарков настоя още премиерът Борисов да защити българските граждани и ако трябва човекът, назначен в комисията за регулиране на съобщенията да бъде сменен.