Увеличението на цените на парното няма да се усети от хората, то ще бъде колкото цената на една кутия цигари, каза в интервю за БТА председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

Той изчисли, че акомасовите сметки сега са 60-70 лева, от средата на февруари те ще станат съответно 64-74 лева. Терзийски посочи, че промяната на цената на топлинната енергия от 1 януари 2010 г. ще бъде отразена в сметките, които топлофикационните дружества изпращат между 10 и 15 февруари.
    
Никъде в страната няма да има извънредно отчитане на топломерите заради новите цени. Терзийски уточни, че топлофикационните дружества отчитат единствено търговските прибори в абонатните станции и по закон това се извършва всеки месец. Отчитането и разпределението на енергията, която е отразена в топломера в абонатната станция, зависи от договорите, които имат съответните кооперации етажна собственост с фирмите за дялово разпределение, поясни председателят на браншовата организация.
    
Ако договорът не предвижда месечно отчитане, увеличението на цената на топлинната енергия ще се отрази в сметката по прогноза, която ще се извърши според утвърдената миналата година от Министерството на икономиката и енергетиката и приета от правителството наредба за изчисляване на дяловото разпределение на енергия.

От "Топлофикация-София" заявиха пред bTV, че след приключването на отоплителния сезон при изготвянето на изравнителната сметка, тя ще бъде разделена на две - до 31 декември 2009 г. и от 1 януари 2010 г., като по този начин ще бъдат отразени промените в цената на топлинната енергия. Сметките за февруари ще бъдат изготвяни по прогноза според съществуващата наредба за изчисляване.

Новите цени на топлинната енергия са коректно определени от ДКЕВР по отношение на отразяването на повишените разходи за горива, коментира Валентин Терзийски. Основният проблем е, че методът за регулиране, приет през 2007 г. за тригодишен регулаторен период, не съответства на динамиката на икономическия живот в страната и това води до загуби за всички топлофикационни дружества, заяви той.
    
През тази зима топлофикациите са по-добре подготвени за евентуално прекъсване на газовите доставки за България, коментира Терзийски. Той заяви, че дружествата имат запаси от алтернативно гориво в рамките на изискваните от закона количества.