Летаргията при търговията с ценни книжа на Българската фондова борса продължи през второто тримесечие на 2008 г., а с нея дойде и поредният спад в цените на родните ценни книжа. Броят на търгуваните компании спрямо първото тримесечие спадна със 7% до 358, а реализираните сделки с внушителните 30.58 на сто.

Основната причина за това състояние продължава да бъде нестабилната обстановка на външните капиталови пазари, която даваше своето негативно отражение и у нас. Периодичните сривове на световните фондови борси, макар и с малко закъснение оказаха влияние върху поведението на инвеститорите, влагащи финансови ресурси на БФБ. Най-активни си останаха корпоративните и институционалните инвеститори, които за собствена или чужда сметка се опитваха всячески да поддържат живеца в търговията с ценни книжа. При тези силно занижени финансови ресурси, както и при липсата на достатъчно инструменти и възможности за търговия при падащ пазар, това си бе по скоро геройство. Продължаващото оттегляне на чуждите капитали, както и отдръпването на доста от индивидуалните участници, допълнително нагнетяваха обстановката.

Предпазливост преди всичко!

Това бе основното мото на участниците на пазара през второто тримесечие на годината. Продължаващият вече близо 9 месеца спад караше участниците в търговията да изчакват, да се оглеждат и да преценяват, къде най-вероятно общото настроение на пазара ще предизвика спиране на този спад и ще бъде достигнато някакво дъно, от което търговията да възвърне своето възходящо движение. Такова обаче до момента няма, а и вече никой не се наема да прогнозира къде ще бъде то. Така с течение на времето, бавно, но методично, биваха затваряни повечето от "дългите позиции", като ресурсите се прибираха "на топло" в изчакването на по-добри дни, или пренасочвани в други сфери от икономиката за получаване на някаква доходност. Именно за тези ресурси започна и истинска война между банковите институции, които започнаха да подобряват условията и лихвите по срочни депозити, във времето когато оттеглилите се по-дребни инвеститори обмисляха какво да правят с освободените от акциите финансови ресурси.

При наблюдение на общите настроения на пазара се гледаха основните борсови индекси. Всяко по-сериозно тяхно понижение обаче водеше до принципа на доминото и всички по-стратегически нива на подкрепа бяха преодолявани с лекота. Реално погледнато, борсовите индекси се движеха в тесни граници през второто тримесечие на годината. Най-старият борсов индекс SOFIX се колебаеше в тесни граници между 1120 и 1280 пункта, което само по себе си не е голямо движение и съвсем реално отразява общата картина на пазара. Минималната стойност през периода бе 1110.76, с което индексът достигна 18 месечно дъно в исторически план. В края на тримесечието той се оказа с минимална на загуба от 5.81% спрямо началото на периода.

Разширеният борсов измерител BG40 почти копираше движението на SOFIX. Движението му през второто тримесечие бе в тесните граници между 304.33 и 356.99 пункта, като за статистиката това движение бе извършено в рамките на 10 борсови сесии до 20 май 2008 година. Минимална моментна стойност тук бе регистрирана на ниво 294 пункта в края на периода, но засега постоянен пробив под стратегическите 300 пункта все още не е факт.

За най-младите борсови измерители BGTR30 и BGREIT движенията на спад бяха аналогични, като за тях единствено може да се отбележи поредните им абсолютни минимални стойности на съответните нива от 753.56 пункта и 92.25 пункта.

За общата картина на пазара съответствия спрямо ситуацията от миналата година почти не могат да се направят, поради големите различия в общата конюктура .

Все пак характерните за периода фактори и събития, бяха тези, които поддържаха стимула и очакванията на участниците в търговията с ценни книжа. С най-голяма тежест се оказаха текущите новини за компаниите, листвани на БФБ. Всяка новина в медийното пространство оказваше положителен или отрицателен ефект върху цените на компанията за някои краткосрочно, а за други - не. На второ място, като движещ фактор бяха годишните общи събрания на акционерите. Намеренията на компаниите за бъдещото развитие, решенията за разпределяне на финансовия резултат, за тези които отчетоха добра година, независимо дали той ще бъде реинвестиран под формата на увеличение на капитала или разпределен като дивидент, привличаше фокуса на инвеститорите. С най-малка тежест се оказаха излизащите през периода финансови резултати.

Въпреки неблагоприятните условия, програмата на БФБ по привличане на нови емитенти, които да листват своите акции за търговия продължи, като нови 13 дружества приеха публичен статут и стъпиха на БФБ, заедно с издадените облигационни емисии на други три. По този начин общата пазарната капитализация се повиши с около 100 млн. лева.

"Xetra" дойде и нищо вече не е същото

Най характерното за периода събитие си остава промяната на платформата за търговия с ценни книжа на БФБ и заместването й с разработената от "Дойче Бьорзе" АГ система за търговия XETRA. Взетото преди осем месеца рамково споразумение за внедряване на тази система бе част от стратегията на БФБ за обновление, модернизиране и стъпка в цялостното развитие на търговията с ценни книжа. Основната идея бе технологичното интегриране на родната ни борса на международните пазари. От една страна това би дало възможност на чуждестранните инвеститори да имат лесен и удобен достъп до търгуваните на БФБ акции, а от друга би дало възможност излизането на българските инвеститори на външните фондови борси.

Самата система, както и съпровождащите я особености, станаха факт от 16 юни. Първоначалното й отражение върху цялостната търговия с търгуваните на БФБ инструменти бе лесно прогнозируемо. Ниски обеми и слаба борсова активност бяха най-характерните черти в първите дни след въвеждането й. Българските професионални и непрофесионални инвеститори трябваше да се съобразяват с новите особености. Независимо дали са за добро или лошо, най-изразителните от тях са:

- Въвеждането на откриващ междинен и закриващ аукцион, с които се цели избягването на ефекта 9:30, чрез фокусирането на инвеститорския интерес към формирането на справедлива цена за всяка ценна книга. В допълнение на това, за да се предпази пазара от рязкото отклонение на цената на дадена ценна книга в определена посока, са предвидени междинни аукциони, за всяка книга, чиято цена се отклони с определен процент от референтната цена. Достигайки до нея, търговията с ценната книга се спира поради "прекъсване за нестабилност" за определено време, давайки възможност на участниците да поставят своите оферти.

- Понятието "референтна цена", представлящо цената на последната сделка от нормалната търговия или аукцион. Промениха се и някои от условията на търговия на определен кръг по-неликвидни акции, отделяни на определен сегмент за търговия и търгуването им само по времето на часовете на аукцион.

- Възможността за въвеждане нов вид поръчки, в зависимост от желанието на самия търгуващ. Някои от новите са "пазарна или лимитирана стоп-поръчка", която представлява затваряща поръчка при достигането на определена цена; "айсберг поръчка", при която се виждат като оферта 10% от цялото търсено или предлагано количество; както и "пазарни към лимитирани" поръчки.

- Премахнато бе съществуващото "ценово ограничение", с което до сега се спираше рязкото отклонение в цената на определена ценна книга в рамките на една търговска сесия. Това имаше както положителен, така и отрицателен ефект върху някои от акциите, в частност на тези, при които липсват в повечето случаи оферти "купува" и "продава".

- Най-много ще липсва на болшинството от търгуващите обявяването на контрагентите по сделките, които досега малко или много бяха един вид индикатор за внимание към определени позиции. Принципът за анонимност на търговията, съпровождащ новата система, обаче го забранява, с което играчите на БФБ ще трябва да свикват.

- Нови борсови кодове. Преминаването към тях, запаметяването им, както и липса на точна и ясна определена логика от досега съществуващата, определено е едно допълнително затруднение което участниците на пазара изпитват в първите дни след въвеждането на Xetra.

Тези и някои други особености при търговията, доста промениха облика на търговията с ценни книжа на БФБ. Ще мине време, преди българският инвеститор да промени начина си на мислене, придобивайки рутина в работата си с Xetra и изграждйки стратегията си за използуване на нейните предимствата.