Институтът за пазарна икономика представя за шеста поредна година международния индекс „Право на собственост" 2012 (International Property Rights Index - IPRI), който отчита защитата на правата на интелектуална и физическа собственост в 130 държави по света, представляващи 97% от световния БВП.

Тази година 69 международни организации, между които и Институтът за пазарна икономика, си сътрудничиха с Алианс „Право на собственост", Вашингтон и програмата Hernando de Soto Fellowship, за да създадат шестия годишен Индекс „Право на собственост" 2012.

Индексът изследва защитата на правото на собственост по света, анализирайки три основни области: политическа и правна среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

В предговора на това издание Ернандо де Сото  се връща към „Арабската пролет" и трагичната история на Мохамед Буазизи, като обобщава:

Арабската пролет има икономически корени и те извират именно от потъпканите право на собственост и право на инициатива (или предприемачество)"

Финландия продължава да води класирането за шеста поредна година с резултат 8,6 от максималните 10 точки. Плътно зад първенеца отново се нарежда Швеция с резултат от 8,5 точки, на трето място се нареждат Норвегия, Сингапур и Швейцария с 8,3 точки. На дъното на класацията е Йемен с 3,0 точки.

Право на собственост и икономическо благосъстояние

Основният фокус на индекса е как защитата на правото на собственост се отразява на икономическото благосъстояние на страните. Изследването разкрива, че по-добрата защита на правото на собственост води до по-висок БВП на човек от населението, повече преки чуждестранни инвестиции и по-голям ръст на икономиката. Разликата в БВП на глава от населението между първенците (първите 26 страни) и тези в дъното (последните 26 страни) е близо 8 пъти - съответно  40,000 д. БВП на човек от населението за първенците и 5 000 д. БВП на глава от населението за последните.

Къде е България?

България заема 62-ро място (от 130 страни) с резултат 5,4 точки от максималните 10. С равен резултат и на същата позиция са още Бразилия и Индия. Тази оценка поставя страната ни в средата на класирането, като резултатът категорично ни разграничава както от най-проблематичните държави в света, така и от най-развитите такива, където традиционно правото на собственост е добре защитено.

В сравнение с 2011 година България се изкачва с 2 места в класацията, като резултатът й се подобрява с 0,1 точки. Като цяло за шестте години, в които се издава индексът, защитата на правото на собственост у нас постоянно се подобрява, но напредъкът e изключително незадоволителен - от 4,9 точки през 2007 г. до 5,4 точки през 2012 година. С този темп едва ли може да се очаква бързо забогатяване на хората. Изключително важно е да се отбележи, че ефективната защита на правото на собственост зависи изключително и само от българските власти и провалът не може да се отнесе към външни фактори. В този смисъл, ниските доходи у нас могат да бъдат обяснени в голяма степен с несигурността на гражданите и фирмите и липсата на защита, която държавата е призвана да осигурява.

Традиционно най-лошото представяне на България е при правната и политическа среда - 4,9 точки през 2012 година. Тук получаваме сравнително добра оценка за политическата стабилност, която обаче не може да компенсира ниските резултати по отношение на независимостта на съдебната власт и контрола над корупцията.

Най-добри са резултатите на България за групата правото на физическа собственост - покачване с 0,2 до 5,8 точки, което обаче продължава да е по-ниско спрямо резултата от 2010 г. (6,0 точки). Ниска оценка получаваме по отношение на под-индикатора „достъп до заеми", което е вследствие на негативните ефекти от световната икономическа и финансова криза върху кредитния пазар в страната.

В областта на защитата на правото на интелектуалната собственост България има доста силни, но и изключително слаби резултати. В тази група показатели се намира и най-високата оценка за България в областта на патентната защита, както и най-слабата - пиратството на авторските права, за което България е посочвана като първенец в Европа.

Всичко това показва, че защитата на правото на собственост в България все още е на изключително ниско ниво и само смели реформи и силна политическа воля могат да гарантират правата на бизнеса и гражданите. Особено належащи са действията за независимост на съдебната система, борба с корупцията, улесняване на регистрацията на собственост и ограничаването на пиратството в страната.

Пълният доклад IPRI 2012 е достъпен тук.