За първите три месеца от годината „Софийска вода" е инвестирала над 6,5 милиона лева и продължава да работи усилено по изпълнението на Инвестиционната програма 2009. Това каза в интервю агенция „Фокус" директорът в отдел „Капиталови дейности" в „Софийска вода" Добромир Симидчиев.

Според него, водният сектор е един от отраслите, изпитващи огромна нужда от инвестиции, през последните 15-20 години в него е инвестирано много малко. Голяма част от водната инфраструктурата на столичния град има нужда от подновяване.

„Бизнес- планът ни предвижда да инвестираме над 240 милиона лева за периода 2009-2013 г. и повече от 50 милиона лева във ВиК системата на столичния град и за подобряване на услугите през 2009 г. Няма община в София, в която да не инвестираме.

Симидчиев разказа, че е на финален етап е работата по проектите за подмяна на водопроводи по ул. „Пчела" в „Красно село", по четири улици в кв. „Вердикал" в град Банкя, по ул. „Климент Охридски" в с. Кътина. Завършва подмяната на водопровод и канал по улиците „Кораб планина" и „Галичица" в „Лозенец".

„Работим по няколко инвестиционни проекта в различни части на столицата. Подменяме стари стоманени водопроводи от 1911 г. в центъра по улиците „Сан Стефано", „Васил Априлов", „Проф. Асен Златаров", „Велико Търново" и „Марин Дринов". Нов водопровод сменя стари тръби от 1930 г. по ул. „Иван Асен II".

Подменяме 2735 м етернитови водопроводи по ул. „Лешникова гора", „Мащерка", „323" и бул. „Черни връх" в „Драгалевци" и жителите на „Драгалевци" и в.з. „Киноцентър" ще получат осезаемо по-качествена услуга водоснабдяване, тъй като новите водопроводи са главни клонове на мрежата за тази територия.

Подменяме над 2000 м водопроводи в кв. „Симеоново", започна реконструкцията на довеждащ водопровод до резервоар „Коньовица" в кв. „Овча купел", разказа още той.

Симидчиев обясни, че тече строителство на канал по бул. „Св. Климент Охридски" и ул. „Канарче" в кв. „Дървеница", изгражда се Главен клон III на канализационен колектор в местност „Гърдова глава", както и отливен канал на Десен Слатински колектор.

„Подновихме работата по изграждането на колектор по Самоковско шосе, изграждаме Главен клон III на канализационен колектор в местност ВЕЦ- Симеоново и на колектор IV в кв. „Горубляне", обясни още той.