Apple спира продажбите на почти всичките си софтуерни продукти в кутии. Компанията е подготвила дълъг списък с програми, разпространявани досега на DVD в магазините, които вече ще се продават само електронно, съобщи appleinsider.com. В списъка фигурират различните версии на пакета iWork, наборът мултимедийни приложения iLife, професионалният софтуер за редактиране на фотографии Aperture и редица други приложения.

Прекратяването на продажбите на софтуер в кутии е логична стъпка в прехода към модел на електронни продажби. Още през октомври миналата година Apple пусна онлайн магазин за приложения за настолни компютри (Mac App Store), който бе създаден по подобие на App Store за iPhone и iPad.
В началото на тази година Mac App Store бе интегриран в операционната система Mac OS X Snow Leopard, в резултат на което потребителите на Mac получиха възможност да пазаруват по-удобно софтуер. Новата версия Lion, пусната тази седмица, също интегрира достъп до Mac App Store.

Преходът към електронни продажби на софтуер носи редица предимства. На първо място, е-моделът съкращава разходи на доставчика. Второ, освобождава допълнително място в магазините за други стоки.
Твърди се също, че освен кутиите със софтуер, Apple премахва от магазините си и принтерите със скенери. Потребителите все пак ще могат да купуват тези устройства на място, като се обърнат към консултантите в магазина, пише TechNews.bg.