Има солиден ръст на Европейските пазари на акции в началото на днешната търговия следвайки подновения риск-апетит на борсите в Азия по-рано днес поради отслабване на опасенията на инвеститорите около ядрената криза в Япония. Това става факт след като японските официални власти съобщават за известно подобрение на условията в АЕЦ- Фукушима 1 и новините, че свързване на Реакторите на централата с ново електрическо захранване, макар че все още не е ясно дали по този начин ще се възстанови функционирането най-вече на охлаждащите системи на ректорите.

FTSE100 отваря с ръст от около 1%, DAX покачва с 1.85%, а CAC40 с 1.77%. Общият Европейски индекс FTSEurofirst 300 покачва с 1.3%.

В подкрепа на това подновения риск-апетит на инвеститорите днес е и новината, че американската AT&T желае да закупи за 39 млрд.$ компанията T-Mobile USA, което е собственост на немският телекомуникационен гигант Deutsche Telekom AG. Това води до силен скок на акциите на Deutsche Telekom AG в началото на днешната търговия с цели 14% и може да доведе до позитивно възходящо движение на акциите на целия европейския телекомуникационен сектор.

Известното негативно влияние върху инвеститорите на фондовите борси може да окаже новия скок на цените на петрола с около 2% с оглед военните действия на Запада в Либия и продължаващото напрежение както в Джамахирията, така и в страни от Близкия Изток (Сирия, Йемен и Бахрейн), но това повишение на "черното злато" изглежда в подкрепа за акциите от енергийния сектор.

Азиатските борси по-рано днес също бяха обхвани от "инвеститорски оптимизъм" относно сигналите за известен прогрес при справянето с ядрената криза в Япония (или от липсата на нови "по-негативни" новини около кризата?), като в същото време акциите на енергийните компании покачват с оглед новия скок на цените на петрола и цените на commodity пазарите като цяло (на пазарите на суровини).

Днес борсите в Япония не работят поради официален почивен ден (Ден на пролетното равноденствие), но южнокорейския индекс Kospi затвори с повишение от 1.13%, Hang Seng качва с цели 1.73%, а китайският Shanghai Composite index покачва с 0.1% парирайки своя спад по-рано днес - спад дължащ се отчасти на решението на Китайската централна банка от петък за поредно вдигане с 0.5% на минималните задължителни резерви на Китайските търговски банки.