Изминалите месеци от 2011 г. са  подобрили  рекорда за получени откупи от сомалийските пирати, които искат все по-високи суми, въпреки че броят на успешните атаки е намалял. Това съобщи заместник началникът на антипиратската мисия на ЕС, информира БГНЕС.

"Тази година получените от пиратите подкупи са подобрили всички рекорди. Те са се сдобили със 135 милиона долара през 2011 г., а годината още не е свършила, спрямо 80 милиона долара миналата година", съобщи контраадмирал Кристиан Канова в интервю за сайта Bruxelles2, специализиран във външната политика и отбраната на ЕС.

Скокът е свързан с "изключителното повишаване на сумите на откупите за кораб", уточни той. Пиратите са получавали средно по 600 000 долара за кораб през 2007 г., 3 милиона през 2010 г., 4,6 милиона през 2011 г., а последните получени подкупи възлизат на 6 милиона долара", каза още Канова.

"Пиратите не се интересуват от броя на корабите. Повече ги интересува средната сума, която получават за тях", заяви контраадмирал Канова, който ще напусне скоро поста си на заместник-ръководител на операцията "Аталанта", започната от ЕС в края на 2008 година.