Докладът, който бе приет за управление на фондовете в България, говори за три конкретни фонда. Днес се взе решение формално да бъдат замразени акредитациите на две агенции, но трябва да се видят нещата за всяка отделна програма.

По отношение на двете агенции - тяхната акредитация ще се види как ще протече впоследствие. Не се знае какви ще бъдат следващите искания за плащания от българските власти, стана ясно още на пресконференцията.

По САПАРД - също бяха изказани известни опасения, заявиха двамата говорители на ЕК за България и Румъния Марк Грей и Йоханис Лайтенбергер. Трябва да се направи конкретна равносметка за всяка една от програмите, подчертаха многократно те.

На въпрос за това, че ЕК реши да замрази и да спре акредитацията на две държавни агенции, но какво ще стане по ИСПА и какво трябва да направи България, отговорът бе, че замразяването на акредитациите се отнася до предприсъединителен фонд ФАР - 250 милиона евро.

По отношение на ИСПА - решението е различно - там не се оттегля акредитацията, а се преустановява временно изплащането на фондовете. Това е формално преустановяване в очакване на изправителни мерки.

По отношение на САПАРД трябва да бъдат предприети мерки. Подробности за мерките, за да се възстановяват плащанията, може да се уточнят с експертите, стана ясно на пресконференцията.

Необходимо е да има добри опитни и надзорни системи, които да функционират добре, за да се види, че няма неправомерно изразходване на средствата. В доклада има конкретни предложения за вземане на съответните мерки, ако бъдат приложени, ще бъдат взети и решения за фондовете - увериха от ЕК.