От френското президентство казаха, че френският президент Саркози ще се срещне с канцлера на Германия - Меркел следващия вторник в Париж, за да обсъдят предложения за засилване на общото икономическото управление на Еврозоната с което да помогнат за отслабване на новата криза в Съюза.

Предложенията на Саркози и Меркел са част от по-обширното споразумение постигнато при срещата на лидерите на Еврозоната на 21.07.11г. за разширяване на втория спасителен финансов пакет за Гърция чрез включването на частния сектор и частните кредитори на Атина в него.

На тази предстояща среща, предложенията вероятно ще се фокусират върху подобряване на финансовото сътрудничество и намаляване на дупката в конкурентоспособността на цялата Еврозона за да може да се постигане по-голямо икономическа конвергенция сред 17-те членки на Съюза.

Тази спешна непланирана среща на Саркози и Меркел ще е факт на фона на силните опасния на инвеститорите в последните дни относно разширяването на дълговата криза  от "периферията" към "ядрото" на Еврозоната - опасения които са един от основните източници на голямата волатилност  и резките сривове и покачвания на глобалните фондови пазари в последните дни.

Новината за тази спешна среща също помогна за отскок на еврото на forex пазара в последния час и вероятно помогна за париране на новия спад на европейските борси и париране на новия силен спад на акциите най-вече на френските банки.