Стачката в Мини "Марица-изток" продължава и днес, трети пореден ден, тъй като и вчера не се стигна до споразумение между синдикатите и ръководството на дружеството.

Синдикатите не отстъпват от исканията си за повишаване на доходите и подобряване на условията на работа, но са готови на диалог с ръководството на мините.

Ръководството от своя страна иска нови отстъпки преди да седне на масата за преговори.

Според ръководството на мините броят на стачкуващите е 79% от всички ангажирани с производствения процес. Това е с 10% по-малко от участвалите в ефективните едночасови протести миналата седмица, обяви пред БНР изпълнителният директор на „Мини Марица-изток" Евгени Стойков.

Според синдикатите обаче над 95% от назначените за нощна смяна в "Мини Марица Изток" са се включили в ефективните стачни действия тази нощ

Евгени Стойков заяви, че е готов да преговаря, само ако синдикатите отстъпят от исканията си за бонусите. Протестиращите настояват за изпълнението на условията на Колективния трудов договор и изплащането на бонуси по 1000 лв. на човек.

От своя страна синдикатите заявиха, че ръководството в лицето на изпълнителния директор бяга от преговорите.

„Работодателят пуска листовки в рудниците, настройва хората, като ги плаши, че ще заведе искове срещу тях. Той не можел да съди синдикалните лидери, защото те не били в трудови правни отношения с него, а щял да заведе искове срещу работниците, които стачкуват. Грубо нарушение на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Той ще си понесе отговорността", заяви председателят на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев.

Със запасите, които имат 4-те топло електроцентрали могат да издържат с нормален ритъм на работа до 10-15 дни. При недостиг на електроенергия или доказани аварии, арбитражната комисия ще прекрати стачката принудително.

От ДКЕВР прогнозираха, че ако стачката продължи един месец, токът ще поскъпне между 10 и 15%. Загубите от стачката днес се очаква да надхвърлят един милион.

Стачката на миньорите започна в неделя вечерта, заради отказа на изпълнителния директор на "Мини Марица Изток" да изпълни подписаното споразумение от 12 юли 2011 година. Водените повече от месец преговори не доведоха до изпълнението му, за което миньорите възлагат вината на ръководството на компанията.