Премиерът Сергей Станишев замина на официално четиридневно посещение в Китайската народна република по покана на своя колега Вън Дзябао, председател на Държавния съвет на КНР. Той ще посети столицата Пекин и гр.Шанхай.

Церемонията по официалното посрещане на министър-председателя Сергей Станишев ще се състои в сградата на Общокитайското събрание на народните представители. Там ще се проведат пленарните разговори между двете делегации и ще бъдат подписани двустранните документи: Съвместна декларация между правителството на Република България и правителството на Китайската народна република, Споразумение за икономическо сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Китайската народна република, Спогодба между правителството на Република България и правителството на Китайската народна република за имотите на посолствата на двете държави в Пекин и София и Споразумение за сътрудничество между Българското национално радио и Китайското национално радио.

Министър-председателят Сергей Станишев ще има срещи с вицепрезидента на Китайската народна република Дзън Цинхун и с председателя на постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители на КНР У Бангуо.

Премиерът ще открие Българо-китайския форум за икономика и търговия, организиран от Китайския съвет за насърчаване на външната търговия и ще присъства на церемония по откриването на бюст-паметник на Христо Ботев в музея „Дзинтай".

В Шанхай министър-председателят Сергей Станишев ще изнесе лекция в Академията за външни отношения и в университета „Фудан". Премиерът ще открие Българо-китайски бизнес форум и ще има срещи с проф. Лиу Дзи, почетен председател на Китайско-европейската школа по международен бизнес в Шанхай и проф. Давид Госе, директор на Academia Sinica Europeae, преподавател в същата школа, с председателя на шанхайската търговска камара Цън Фучжун. Министър-председателят Сергей Станишев ще разговоря с кмета на Шанхай Хан Джън. Премиерът ще посети терена за ЕКСПО 2010 и ще се срещне с ръководството на организационния комитет, а по-късно ще посети централата на групировката SVA (инвестирала в завод за телевизори във Велико Търново).

В състава на официалната делегация са включени министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, началникът на кабинета на премиера Филип Боков, посланикът ни в КНР Ангел Орбецов, заместник-председателят на групите за приятелство с Китай и Виетнам депутатът Димитър Дъбов, народният представител Добромир Гущеров, заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов, заместник-министър на околната среда и водите Атанас Костадинов, председателят на Държавната агенция по туризъм Марио Ал-Джибури, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, секретарят по икономическите въпроси на президента на Републиката Ертан Кара, съветникът на премиера Валентин Радомирски, директорът на Правителствената информационна служба Таня Джаджева, генералният директор на БНР Поля Станчева.

За времето на посещението на премиера Сергей Станишев в КНР функциите на министър-председател ще изпълнява вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.