Министър Тотю Младенов ще открие информационна кампания по две схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Общата им стойност е 70 млн. лв. В рамките на схема „Квалификационни услуги и обучение на заети лица - фаза 3" ще се предоставят квалификационни услуги и обучения за заети в микро, малки, средни и големи предприятия с цел повишаване производителността на труда и създаване на условия за устойчива заетост.

Целта е да се подобри адаптивността на работещите в целеви за отделните области отрасли, удължаване на активната им трудова дейност и адаптиране към икономиката на знанието.  Схемата ще се реализира в три компонента с общ бюджет от 34 000 000 лв. Краен срок за подаване на проектни предложения е 31.05.2012 г.

В рамките на схема „Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта" ще се даде възможност за повишаване на конкурентоспособността на регистрирани безработни чрез обучение за придобиване или повишаване на тяхната професионална квалификация и осигуряване на възможност за производствен стаж по специалността. Приоритетно ще се насърчава включването на лица от уязвимите групи.

Това е и първата схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, по която, кандидатите имат възможност да кандидатстват електронно, чрез Информационната система за управление на средства от Европейския съюз. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 30 април 2012 г. във всички областни бюра по труда.