Почти две трети от китайските централно администрирани държавни компании и техните поделения са се превърнали в акционерни дружества - разпространи вчера държавната агенция „Синхуа". Това е плод на три десетилетия реформи.

Според комисията за надзор на държавните активи SASAC, процентът на държавните компании, които се листват на борсата, достига 64.2%. За сравнение през 2002 г. делът е бил още 30.4%.

Редица големи предприятия са излезли на пазара както на китайски, така и на чуждестранни борси. От близо 1500 компании с акции „А" класа, над 1100 са отчасти или изцяло собственост на китайската държава.

Броят на централно администрираните държавни китайски предприятия, които се листват на борсите в Хонконг, Ню Йорк и Сингапур достига 78.

Едновременно с това постепенно нараства държавната собственост в критични сектори, от голямо значение за сигурността и националната икономика. Такива са петрола, нефтопродуктите, електричеството, националната отбрана, телекомуникации, транспорт, минни компании.

Общо 83% от съвкупните активи в изброените сектори остават в ръцете на държавата. Държавните компании създават цялото производство на петрол и природен газ, осигуряват базовите комуникации, 55% от електричеството в страната, както и 82% от услугите в сферата на гражданската авиация.

С напредъка на реформите, броят на държавните предприятия в Китай намалява, но размерът им се увеличава. В момента в Китай има 149 централно администрирани държавни предприятия, като до 2010 г. броят им би трябвало да спадне до 80 - 100 заради сливания и преструктуриране.

Макар да стават все по-малко на брой, големите централно администрирани държавни компании формират 35.91% от съвкупните активи, формират 61.54% от приходите от продажбите и 63.25% от печалбите на всички държавни компании в страната.

За петилетката до 2007 г. централно администрираните държавни компании са увеличили активите си с $ 218.95 млрд., или 1.5 трилиона юана.