Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователна компания БулИнс пред "Икономически живот"

Г-н Проданов, забелязвате ли ръст в застраховките на луксозни стоки, откакто се заговори за финансова и икономическа криза?

- Друго нещо е интересно да се наблюдава в последно време - какво се случва с желанието на консуматорите да употребяват застрахователни услуги. Една аксиома гласи, че в условия на криза потребителите се стремят да защитят своето богатство, което по принцип се свива в такова време. Виждаме как капиталовият пазар се срина със 70% на годишна база, цените на недвижимите имоти падат в някои локации. Наблюдава се засилено внимание на нашите клиенти към запазването на тяхното богатство или по-точно казано - на признаците му. През последните един-два месеца има засилена активност към имуществените застраховки - недвижимости, скъпи автомобили, включително на карго превози. Има положителна тенденция по отношение на приходите, реализирани от застраховки.

Как ще се отрази засиленото търсене на тези услуги на застрахователния пазар?

-
Могат да се очакват и негативни тенденции в застрахователния сектор като измами със застраховки. Компаниите трябва добре да управляват своя капацитет и да реагират на подобни явления, които се появяват в условията на криза.

Може ли да се каже, че вашият бизнес печели от кризата?

- Да, може да се каже, ако говорим за нещата, свързани с изложения,  като наскоро организираното в София Lux Only, където ние бяхме застрахователен агент на всички представени стоки, както по време на изложението, така и при транспортирането им. Смятаме, че има голям потенциал в застраховането на т. нар. високостойностни автомобили или движимости, скъпи имоти, произведения на изкуството, всякакви луксозни стоки.

Забелязвате ли увеличен ръст на застраховане на произведения на изкуството?

- При тях трудно може да се търси цикличност, защото се наблюдава постоянно търсене. Не забелязваме особен ръст, но има търсене, защото много от богатите хора започнаха да инвестират в последно време точно в произведения на изкуството. Отчита се увеличаване на броя на колекциите от картини и художествени произведения. Не мога да цитирам статистика, но определено има повишено търсене на подобни застраховки.