Според последните данни от Бразилия, сухото време, което донесе със себе си Ел Ниньо, притеснява вече два месеца местните производители на соя. Представители на международни аналитични агенции една след друга съобщават все по-лоши прогнози за общия добив на маслодайните култури за периода 2011/12 г., пише farmer.bg.

Оценката за реколтата от соя в Бразилия, която дават анализаторите от Conab - представителен орган на Министерството на земеделието, който има най-консервативните прогнози, е 71,29 млн. тона, което показва спад от 2,7% срещу 73,30 млн. тона, прогнозирани в предходния месец. Освен това, тези показатели падат с още 5,3% от резултатите на предишния сезон (75,3 млн. тона).

Като цяло, повечето анализатори са съгласни, че ако това се случи, добивът на соя в отчетения период от време ще покаже рязък спад в сравнение със сезон 1994/95 година. Оттогава, поради неблагоприятните условия, добивите от маслодайните култури намаляват с 1,8 млн. тона годишно. При тази ситуация дори разширяването на площите в страната с тези култури няма да помогне.

Припомняме, че според последния доклад на експертите на USDA, през 2011/12 г., в Бразилия добивът може да бъде 75 милиона тона соя, което е с 0,5 милиона тона по-малко от количествата от миналата година