Немската компания MAN Roland Druckmashinen AG, която е най-големият световен производител на ролни офсетови печатни машини и е на второ място при печатните системи, проучва възможностите за инвестиции у нас.

Това съобщи пред министър-председателя Сергей Станишев председателят на Управителния съвет на дружеството проф. Герд Финкбайнер.

На срещата им присъства и председателят на УС на Съюза на печатарската индустрия в България инж. Петър Кънев, съобщиха от пресцентъра на МС.

Българският пазар е голям приоритет за MAN Roland Druckmashinen и обмисляме възможностите за разширяване на бизнеса, заяви проф. Финкбайнер. Пред госта си премиерът подчерта, че България става все по-атрактивна дестинация за преките чуждестранни инвестиции и нарастването на капиталовложенията са знак за доверието към страната ни, бизнес-климата и способността на българите да работят по европейските стандарти.

Той каза още, че се надява след броени дни, когато станем член на Европейския съюз, в рамките на германското председателство много немски инвеститори да последват примера на тези, които вече имат успешно реализирани проекти у нас. През последните 2 месеца министър-председателят Сергей Станишев откри две високотехнологични производства: на Siemens - за трансформатори, и на Melexis - за микроелектроника за автомобилната индустрия. Стартираха и големи индустриални проекти - на Cumerio Med и Solvay Sodi.

Ръководителят на MAN Roland Druckmashinen е у нас по покана на Съюза на печатарската индустрия и MAN Roland България. По тяхна инициатива Велинград бе домакин на първата среща на печатарския бизнес от Югоизточна Европа. На нея предприемачите от България, Румъния, Сърбия, Република Македония, Гърция и Турция решиха да бъде учреден Балкански форум на печатарските съюзи.

В Съюза на печатарската индустрия в България членуват около 70 фирми и предприятия от едрия и среден печатарски бизнес. Те осигуряват работата на около 5000 души. Общият им оборот е над 300 млн. евро.