Заради неблагоприятните агрометеорологични условия на Стария континент и най-вече в ЕС, на 26 април Световният съвет по зърното (IGC) намали оценката си за глобалното производство на пшеница през 2012/13 г. с 5 млн. тона, в сравнение с мартенската прогноза - до 676 млн. тона, пише в коментара си farmer.bg

Само допреди десетина дни агрометеорологичните условия в повечето основни страни производителки на зърно в ЕС бяха сериозен повод за безпокойство. Щетите от измръзването на есенниците се оказаха значително по-големи отколкото се очакваше преди, а продължителния сух период застраши добивите в Германия, Франция, Великобритания, Испания, Италия и Полша.

През миналата седмица ситуацията в Западна Европа съществено се подобри след като в Германия, Франция и Великобритания паднаха напоителните дъждове. Анализаторите от френския „Offre & Demande Agricole" дори се опасяват, че на места валежите са били прекалено обилни - 110 - 160 на сто от нормалната сума за периода 1-20 април. Все пак повечето специалисти са убедени, че априлските дъждове са били много благоприятни. „Ако има редовни валежи и занапред (до юни) реколтата ще е запазена", смята Ксавие Беули, президент на FNSEA - най-големият фермерски съюз във Франция.

Германските фермери също са доволни, но въпреки благоприятната промяна на времето германската реколта от пшеница според лидера на зърнения пазар, компанията Toepfer International все пак ще е с около 500 хил. тона по-малка от миналогодишната - 22,2 млн. тона.

„Заплахата от суша се измести на Изток" предупреждават анализатори от „RMI Analytics". Проблемът с дефицита на почвена влага в Полша и Чехия през втората половина на април се задълбочи.

Прогнозата на авторитетния „WxRisk" не е благоприятна за източната част на Стария континент. Метеоролозите очакват запазване на топло и сухо време в региона през следващите 6-10 дни.

Тези дни от Унгарския институт за аграрна икономика (AKI - Budapest) алармираха, че липсата на валежи застрашава реколтите от зимни и пролетни култури. Според водещите местни агроспециалисти към края на миналата седмица в лошо състояние се намираха 20 на сто от посевите с пшеница и 25 на сто от рапица.

Според доклада на влиятелната британска организация на участниците в зърнения бизнес HGCA напоследък известно безпокойство в търговските среди предизвиква състоянието на реколтите в Румъния и България , където на места също се наблюдава недостиг от влага.

Аташето по селскостопанските въпроси към посолството на САЩ в Белград информира, че „екстремално сухото време" по време на есенната сеитба и „липсата на валежи през пролетта може да има негативен ефект върху добивите от зърнени култури през 2012/13 г.".