Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че се обсъждат два метода на изчисляване на такса битови отпадъци, като единият е на база количество боклук. Тя обаче поиска отговор на въпроса как например в един 20-етажен блок може да се изчисли количеството боклук на едно семейство и защити настоящият начин на определяне на такса смет, писа News.bg.

Фандъкова е скептична и за другия алтернативен метод за изчисляване - на брой живущи в апартамент. Според нея при този метод няма надежден механизъм за контрол. По думите й въвеждането на други методи за изчисляване на такса смет би я оскъпило.

Преди дни Административният съд в София обяви таксата смет за незаконна.

Фандъкова днес инспектира как върви корекцията на река Владайска, както и до къде е стигнало изграждането на левия владайски колектор, който ще отводнява три квартала.

Един от основните ми приоритети е изграждането на канализация, подчерта кметът на София. Корекцията на река Владайска и колекторът ще са готови на есен. Фандъкова бе удовлетворена от видяното. Тя се похвали, че от началото на 2011 до сега в столицата са изградени 34 км канализация.