Инспекторите от „Оперативни проверки" при НАП Варна извършиха 800 проверки по спазване на данъчното и осигурителното законодателство през летния сезон на 2011 година, съобщава Днес+.

Варненските данъчни, подкрепени от колеги от вътрешността на страната, извършиха проверки на 18 хотела,, 252 питейни и хранителни заведения, 254 магазина, 91 увеселителни и атракционни обекта, 60 пункта за обмяна на валута и др.

За разлика от проверките през  2010 г., когато варненските данъчни се натъкваха на масово укриване на обороти в проверяваните обекти, през тази година инспекторите са установили значително подобрение в данъчната дисциплина на търговците по Северното Черноморие. Въпреки масовото присъствие на данъчни през летния сезон, 5 собственици на фирми отново се опитаха да укрият част от реалния оборот. Преди данъчната проверка собственик на бар във Варна е декларирал дневен оборот от 2000 лева, а в присъствието на данъчните оборотите достигат до 5000 лева.

При проверка на дискотека в Кранево данъчните вдигат оборота и с 190 %, а на ресторант край морето оборота се увеличава с 80%. Две от влакчетата, извозващи туристи в крайморските курорти, също увеличават с до 200% оборотите си след започване на данъчните проверки. Тези обекти са поставени под постоянен физически контрол от варненските данъчни през целия летен сезон, за да се установят реалните обороти на обектите и да внесат собствениците им дължимите данъци.

По време на масираните проверки инспекторите по приходите са установили, че все още търговците се изкушават да не маркират всичките си продажби на фискалните устройства. Някой от тях, които са проверявани през деня и са издавали касови бележки, в късните часове на денонощието не са издавали фискални бонове на своите клиенти. 483 акта за установяване на административно нарушени са съставили приходните инспектори през летния сезон, като 334 са на некоректни търговци затова, че не издават касови бележки за извършените продажби. 33 от съставените актове са за нарушаване на Кодекса за социално осигуряване. За други нарушения на данъчното законодателство са съставени 114 акта, а за нарушения на Валутния закон - 2 акта.

Проверките за отчитане на продажбите от търговците ще продължат до края на годината, като контролът след 17:00 часа и през почивните дни ще бъде засилен на територията на цяла Североизточна България.