Пазарът на земеделски земи заема сериозен сегмент от пазара на недвижимите имоти в Добрич. Това отбеляза Асен Гатев, управител на офис в Добрич на национална компания за недвижими имоти, съобщава Радио "Фокус" - Варна.

На този пазар се наблюдава промяна в тенденциите след края на 2011 година. Много по-голямо е търсенето от предлагането на земеделска земя в региона. Това е довело до предлагане на имоти на нереално високи цени от страна на малки собственици на земеделска земя.

Реализираните сделки в региона са от порядъка между 1100 и 1300 лв. за дка. Става дума за качествена земеделска земя, например в районите на Балчик и Генерал Тошево.

На пазара в Добричко има и оферти, които надхвърлят цена от 1600 -1800 лв. за дка. Подобни предложения обикновено идват от фирми, които обработват земеделска земя, и "това са нереалани цени на пазара", коментира Гатев.

Той допълни, че освен това на фона на развития пазар на земеделска земя в Добричкия регион има информация, че в Западна България стопанства вече успяват да изплащат ренти на нива, характерни за Добруджа, като в същото време там цената за дка качествена земя е от порядъка на 800 лева.
Факторите, които влияят на цените на земеделска земя са доходността, качеството й и цените на международните пазари, допълни Асен Гатев.

От друга страна на пазара на земеделска земя в Добричко престояват оферти за парцели с недобро качество и неатрактивна цена. Такива земи не се продават и не намират своите купувачи. Тенденцията на този пазар е за запазване на сегашните ценови нива.