Около 900 спасители ще са необходими във Варненския регион през това лято, съобщи Лавренти Силов, специалист по водно спасяване към БЧК-Варна. По думите му за басейните трябват около 600 специалисти, останалите са за плажовете. По традиция по ивиците във Варненско ще бъдат разкрити около 110 поста, като в Бяла ще има три нови.

През тази година назначаването на спасителите ще започне от 15 май, допълни Силов. Според него заплатите ще са между 450 и 700 лева. Силов отчете, че от началото на тази година курсове за спасители са преминали повече от 100 души, но само 17 от тях имат право да работят на плажовете.

В района около Варна има повече от 240 басейна, допълни Силов. Около 15 от тях вече са открити официално. Според Силов близо половината от собствениците на басейни вече са подали в общината заявка з официално разрешително за работа. Очаква се през тази година процедурите да са значително по-бързи, тъй като са сформирани две комисии, които да разглеждат техническото състояние на водните съоръжения и да одобряват дейността им.

Лавренти Силов коментира спасителската дейност през тази година преди церемонията по награждаване на най-изявените доброволци на БЧК-Варна по случай Международния ден на Червения кръст 8 май. Отличия получиха четирима младежи и 12 възрастни доброволци. За заслужил деятел бе обявена Таня Петкова, специалист по социални дейности в Областния съвет на БЧК.