Малко вероятно е да има втора вълна на рецесия в световната икономика, прогнозира финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър пред  Си Ен Би Си, съобщава ИТАР-ТАСС.

Европейските правителства, според него, трябва да се постараят да гарантират по-уверен растеж на икономиката и да продължат бюджетните реформи. Финансовият министър на САЩ очаква, че властите в ЕС са готови да окажат "по-ефективна" подкрепа на страните, които имат сериозни дългови проблеми и преди всички на Италия и Испания.

"Европа трябва да покаже готовност за предоставяне на твърда финансова подкрепа на тези страни, така че никой да не се съмнява, че те могат да платят задълженията си", допълва той.

Според финансовия министър на САЩ, правителствата и централните банкери имат още време, за да вземат необходимите решения за борба с икономическите трудности и да не допуснат нова криза.

Тимъти Гайтнър изрази увереност, че американските държавни облигации продължават да бъдат също толкова надежден инструмент за инвестиции както и преди решението на Standard and Poor's  да понижи рейтинга на САЩ.

"Позицията на Standard and Poor's , която за първи път в историята си в петък лиши САЩ от максималната степен в скалата си - "ААА" - и я понижи до "АА+",  не променя нищо. Оценката на агенция бе напълно некоректна. Това бе израз на удивително непознаване на основите на разчета на бюджетните показатели на САЩ и доведе до абсолютно невярно заключение при оценяването на резултатите от приетия закон за вдигане на държавния таван", заяви Гайтнър.

Администрацията на президента Барак Обама реагира болезнено на решението на авторитетната рейтингова агенция и посочи, че в анализа на Стандард енд Пуърс е допусната грешка за 2 трилиона долара. Шефовете на агенцията обаче защитиха решението си и припомниха, че са предупреждавали много пъти САЩ за опасността да не успеят да овладеят дефицитите си.