Всички топлофикации имат готовност да пуснат парното при очакваното застудяване. Няма опасност да останат без отопление жителите на София, Плевен, Враца и Бургас, както бе съобщено преди седмица. Подготвени са погасителни планове за покриване на задълженията към "Булгаргаз", съобщи в интервю за програма "Хоризонт" на БНР председателят на топлофикационните дружества Валентин Терзийски

Той каза още, че предвидените квоти за емисиите въглероден диоксид за топлоелектрическите централи не са достатъчни и ще има дефицит ощe през следващата година, а това ще доведе до поскъпване на енергията.

"По отношение на квотите въглероден двуокис, които ще бъдат разпределени на предприятията, още от 2010 г. се очертава дефицит, особено за топлофикационните дружества. Там е в рамките на около 17%. Този дефицит, ако не бъде коригиран при настоящия преглед на плана, преди да бъде одобрен от Европейската комисия, естествено, трябва да бъде покриван чрез закупуване. Това означава, че ще има оскъпяване на енергията, произвеждана от тези дружества", заяви Терзийски.

Председателят на асоциацията на топлофикационните дружества предложи проблемът да се реши чрез използване на предвидения резерв от квоти за емисиите въглероден диоксид за нови дружества. Браншовата оргайнизация настоява страната ни да поиска от Европейската комисия удължаване на срока за изпълнение на стандартите.

Според началника на отдел в екоминистерството Иван Ангелов ведомството следи дали топлоелектрическите централи изпълняват евроизисквания за емисиите серен диоксид. Очаква се след година да бъдат спрени предприятията "Брикел" в Гълъбово и ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград.