Има вероятност топлофикационните дружества да спрат да функционират. Това каза пред агенция „Фокус" председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. Той обясни, че спирането на подаването на природен газ се обуславя от невъзможността за плащане на разходите.

Паричният поток е нарушен и дружествата няма да могат да функционират. „Каквото и гориво да се достави, то трябва да се заплати. Имаше периоди, в които се обясняваше от регулатора, че топлофикационните дружества трябва да поемат тежестта от нарастващите цени на горивата .

За да се смекчи социалното напрежение, трябва да има възвращаемост от 2-3 процента, но при следващо повишение на цените, тя ставаше отрицателна, т.е това беше работа при планирана загуба.

Но тази планирана загуба трябва да е ясно, че води до планирана техническа невъзможност за нормална работа на тези инсталации. Ако продължаваме в същия дух, ще дойде крайният момент, в който тези дружества ще спрат", беше категоричен Терзийски.

На въпрос кои са най-големите длъжници от страна на топлофикационните дружества към „Булгаргаз", той каза, че тези топлофикации, които имат най-голяма консумация на газ, са имат най-големи задължения като например „Топлофикация"- София.

„Съобщението за спиране на газоподаването е на базата на одитен доклад, който визира просрочени задължения от текущия сезон. Писмото на"Булгаргаз" визира тези задължения, натрупани в последните месец-два", разказа още той.