Топлофикация-София има длъжници още от времето на соца. Това стана ясно на заседанието на икономическата комисия в НС, на която топлофикационните дружества в страната представиха пред депутатите готовността си за предстоящия отоплителен сезон, предаде репортер на News.bg.

Шефът на столичното парно Стоян Цветанов докладва, че Топлофикация-София е в готовност да стартира отоплителния сезон. Основният проблем пред топлото в столицата са старите задължения, както и високата цена на природния газ, изменяна през последната година 7 пъти.

Въпреки топлото време някои столичани вече са поискали да им бъде пуснато парното. Приоритетно Топлофикация-София си плаща задълженията към Булгаргаз, стана ясно от думите на Стоян Цветанов. Софийското парно има резерв от 20 хиляди тона мазут, който при евентуална газова криза ще стигне за 5 дни денонощна работа на Топлофикация, а при по-редуцирани подавания за още 2-3 дни.

Задълженията на Топлофикация за 2012 са в размер на 179 милиона лева. Стоян Цветанов посочи, че столичното парно се опитва непрекъснато да повиши събираемостта на вземанията от клиентите. 7,4% от потребителите имат задължения до 3 години. 7,32% пък са със задължения от 25-30 години, още от времето на социализма.

Все пак 12% е успяло да събере столичното парно от програмата "Лоялен клиент". 16 милиона лева пък са приходите от съдебни дела с некоректни платци. Факт е увеличаването на събираемостта, категоричен е Стоян Цветанов.

Един по-различен геополитически прочит на отношенията България - Русия направи представителят на пловдивското парно Йорг Золфелнер. Тъй като депутатите най вече питаха за готовността на топлофикациите за кризисна ситуация, ако Русия ни спре доставките на газ, Золфелнер коментира, че ако възникне такъв проблем между двете страни, той няма да трае повече от 1-2 седмици, а и дори да е за по-дълго време икономиката на Русия е такава, че ще ни пусне газа.
Русия е зависима от доставките на газ, смята шефът на пловдивското парно.

Йорг Золфелнер алармира и за нов феномен - енергийна бедност. Около 1/3 от клиентите ни са пенсионери, които не могат да си плащат сметките, посочи той и поиска повече социална подкрепа от държавата за справяне с така наречената от него енергийна бедност.

Варненското топло също е готово за зимата и сигурността на топлоподаването е гарантирана.
Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров се пошегува с колегата си от Варна, социалиста Петър Димитров, има ли въпрос към варненското дружество. Червеният депутат отговори кратко: "Само похвали".
Ето един доволен клиент, констатира на свой ред синият депутат.

И другите дружества са готови за зимата. Топлофикация-Перник има на склад 40 000 тона въглища, които ще й стигнат за 20-дневна газова криза.

Плевенската Топлофикация се оплака, че я затрудняват авансовите плащания към Булгаргаз, както и наложеният акциз върху природния газ за топлинна енергия, който се оказал голямо перо в разходите на дружеството. Това ще окаже влияние върху сметките на плевенчани.

Друго сериозно притеснение на депутатите беше, че все още не сме сключили договор с Русия за доставка на газ, защото топлофикациите имат договори за доставка само до декември 2012. Според МИЕТ договорът с руснаците ще бъде факт до 15 ноември.

Според бившия енергиен министър Петър Димитров обаче, ако не подпишем договор с Русия, федерацията ще ни поиска такива цени за газа, че ще "изправи косите на Топлофикациите и потребителите".

От Булгартрансгаз увериха, че при криза Русия не би спряла доставките за повече от месец.
390 милиона кубични метра газ има в газохранилището в Чирен и няма опасност за топлото през зимата.

Заместник-министърът на икономиката Евгения Харитонова настоя с достойнство да изкараме отоплителния сезон.