Необходимо е да доразвием съществуващия пазарен модел по отношение на електроенергията и в ускорени срокове да приключим избора на модел за енергийна борса. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на кръгла маса „Енергийна диверсификация и енергийна сигурност", организирана днес в парламента.

На газовия пазар основното предизвикателство е по-широка по мащаб мрежа за разпределение на природен газ на територията на страната. Изграждането на междусистемни газови връзки с Румъния и Гърция, разширяване на газохранилището в Чирен и изграждане на второ остават национални мерки.

Българската енергийна стратегия е в процес на разработване, каза още Трайков и очерта заложените цели в съответствие с изискванията на ЕС. Министърът посочи ниската ефективност на енергийния сектор и широкото използване на енергия за отопление.

Нека припомним, че неговият предшественик Петър Димитров обяви в края на ноември 2008 г., проектът за енергийна стратегия до 2020 година е готов и беше качен на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката. Документът беше внесен за обсъждане в Министерския съвет на 27 ноември 2008 г.

В условията на криза е налице спад на потреблението, но след изхода от икономическата криза можем да очакваме ръст, което поставя въпроса за наличната инфраструктура, прогнозира Трайков.

Според него проектът за газопровода „Набуко" е приоритетен за ЕС и за България, тъй като с него се осигурява диверсификация, Южен поток е в начален етап, но основното е, че трябва да се изгражда на проектен принцип.

Трайков посочи, че по отношение на АЕЦ „Белене" вече е изговорено много и причината за това е, че начинът за реализирането му до момента не дава гаранции за икономическата му целесъобразност.

Трябва да има портфейл от мощности в България, който да осигурява гъвкавост, което включва и понятието диверсификация, каза председателят на парламентарната комисия по икономика Мартин Димитров. По думите му приемането на национална енергийна стратегия е най-спешното нещо за страната ни.