България потвърждава интереса си за доставка на природен газ от Туркменистан, както и ангажимента си за улесняване на пътищата за износа му. Това стана ясно по време на среща между бълагрският министър на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков със туркменистанския му колега Башиммират Ходжамаммедов провела се в София

Както подчерта неотдавна и еврокомисарят Йотингер, намирането на взаимноизгодно решение за Транскаспийския газопровод ще е от огромна полза и за Туркменистан, и за Европа. Министър Трайков припомни още, че Туркменистан е една от най-богатите на енергийни ресурси страна в региона на Средна Азия и Каспийско море.

ой изрази убеденост, че българската икономика може да доставя на Туркменистан широк спектър изделия на машиностроенето, електротехниката, оборудването за хранителната промишленост, подемни съоръжения и др, а да внасяме оттам текстил, килими, храни и др. „Българският пазар е силно либерализиран и отворен за всяка страна, включително и за Ашхабад. За България е най-добре да се мисли като за част от целия ЕС и пазара му, включващ 500 млн. души", каза още министър Трайков.

Башиммират Ходжамаммедов съобщи, че 20 български предприятия вече са заявили участие в инвестиционни проекти в Туркменистан на обща стойност 7.4 млн. долара, предимно в нефтопреработването. Реален интерес има към бизнес сътрудничеството в текстилната индустрия, химията, машиностроенето, фармацията. Гостът потвърди, че страната му устойчиво увеличава износа си на газ за различни региони, като се обмислят няколко варианта за пренос.

Министър Трайков заяви готовността на наши фирми със сериозен опит в изграждането на социални и инфраструктурни обекти да кандидатстват в туркменски строителни проекти като доставчици и подизпълнители. „През последните няколко години у нас се построи колкото за половин век, а на търговете за пътища и магистрали получаваме невероятно атрактивни цени - каза Трайков. - Туркменистан също може да се възползва от услугите на нашите строителни фирми. България има и много опитни експерти в областта на ИТ и комуникациите."
Министър Ходжамаммедов потвърди, че строителният сектор в неговата страна се отваря вече не само за турски, но и за европейски фирми, като посочи не само многото нови пътища, но и разрастването на туристическата зона Аваза. Ашхабад се интересува също от международни проекти за развитие на автомобилните превози и на морския транспорт с европейско съфинансиране. Особено полезен би могъл да бъде минаващият през страната транспортен коридор „Север-Юг", който би улеснил движението на стоки и хора между ЕС, азиатските стани, Сирия и Персийския залив.

„Има какво да се види и в нашите туристически обекти, на море или планина, през зимата и лятото, а защо не и да се купи собственост у нас - обобщи в края на първото заседание от сесията министър Трайков. - България е сред най-богатите страни в света на минерални извори и лечебна кал. Сегментът на балнеологията и СПА услугите се развива особено интензивно и от него вече се интересуват страни, чиито здравни и социални фондове могат да поемат част от разходите за такъв вид лечебен отдих. МИЕТ работи активно, за да може визите за туристи да се издават по най-бързия и лесен начин", заключи Трайков.