Проектът „Набуко" и неговото значение за диверсификация на енергийните доставки в Европа бе една от основните теми на интервюто, което министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков даде за авторитетното световно бизнес издание The Wall Street Journal.

„За мен е изключително важно, че председателят на Европейската Комисия Барозу и еврокомисарят Йотингер дават политическата си подкрепа за проекта, както и за доставките от Азербайджан и Туркменистан за „Набуко", отбеляза Трайков пред изданието.

Министър Трайков отбеляза, че страната ни винаги е подкрепяла идеите за отваряне на южния  газов коридор. Затова искахме да изградим междусистемната връзка с Турция, основана на техническите спецификации на Набуко, каза той.

Българското правителство работи активно и за изграждане на интерконектор с Гърция, както и с останалите ни съседи. Осъществяването на такъв проект ще има ключово значение за нас, защото на практика ще бъде първата „алтернативна" газова тръба в Европа, допълни още министърът. По неговите думи изграждането на интерконекторите ще отнеме около 2 години.

Състоянието на европейската икономика, кризата в Италия и Гърция и отражението й върху стабилността у нас бяха други акценти по време на интервюто.

Ние подкрепяме идеята да споделим нашия опит, но сме против това проблемите да се решават, като се дават определени привилегии на тези страни, каза министър Трайков пред журналиста от The Wall Street Journal.

По неговите думи бързото стабилизиране на тези страни ще е в интерес за България. След Германия, Гърция е вторият, а Италия - третият ни икономически партньор в Европа.

Според министър Трайков „рецептата" за излизане на Гърция от кризата се крие основно в три неща: събиране на данъци, намаляване на разходите и приватизация. Засега виждаме само намаляване на разходите, но не и събиране на данъци и приватизация, допълни още той.