Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина" получи наградата за принос в развитието на културния туризъм на Международното изложение „Културен туризъм 2011" във Велико Търново. Наградата беше връчена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на церемония в Арбанаси, с която завърши осмото издание на най-мащабния форум за специализиран туризъм у нас. Призът се връчва по повод 25-годишнината на спектакъла, проектиран и реализиран от българо-чешки екип под ръководството на известния български кинорежисьор Въло Радев и чешкия му колега Яромир Хник, уточняват от Министерството на икономиката, енергениката и туризма (МИЕТ).

„Искам да поздравя колегите, които успяха да запазят високо качеството на този продукт. Това е марка и за Велико Търново", подчерта в изказването си министър Трайков.

Специален гост на събитието бе доайенът на българския туризъм Петър Дойчев, който по-рано в петък бе удостоен  с най-високото държавно отличие - орден „Стара планина", първа степен. Той получи от министър Трайков почетна грамота и плакет за цялостен принос в развитието на сектора.

МИЕТ е съорганизатор на изложението „Културен туризъм 2011, заедно с Община Велико Търново и Общинската агенция «Царевград Търнов».