Цената на парното ще се намали единствено в Бургас, за разлика от драстичното повишение до 35 % за всички останали градове в България. Прогнозните цени ще бъдат представени утре на открито заседание в ДКЕВР и ще влязат в сила от 1 юли тази година, съобщават от топлофикацинното дружество.

Топлофикация Бургас е една от трите печеливши дружества в страната, заедно с Топлофикации Плевен и Русе. Тя има и най-голям относителен дял в сумата на общата текуща печалба на топлофикационните дружества през 2009 г. който е 48%. Така предприятието категорично се нарежда на първо място по печалба.

Действащата в момента цена на топлоенергията за Бургас е 67.34 лв. Оповестената в доклада на ДКЕВР цена е 67.02 лв/ Mwh. Или цената от 1- ви юли за Бургас ще бъде с 0.32 лв/ MWH по-малко или 0.86%.

Поддържането на толкова ниска цена на топлоенерегия е възможно заради изградената и функционираща с помощта на Датското министерство за енергетиката и екологията и фирмата Данфосс единствената в България микро процесорна система за контрол на топлофикационната мрежа. Системата включва 5 метеостанции, 58 броя датчици за следене температурата на водата, още толкова за следене на налягането и 37 броя разходомери за следене на разхода на топлоносителя в различните места на системата. Благодарение на точните им данни във всеки един момент Топлофикация Бургас може да регулира топлоподаването, да минимизира разходите и да бъде гъвкава в доставката на топлоенергия, отчитайки всички външни фактори на влияние.

Освен това действащата система за когенерация/инсталация за комбинирано производство на топло и електро енергия/, която работи от няколко години е основната причина бургаското дружество да поддържа едни от най-ниските цени в страната. Благодарение на нея от 65% до 68% от топлоенергията в Бургас е продукт на комбинираното производство.

Освен това съоръжението понижава и въглеродните емисии, изпускани от топлоцентралата и прави възможно много по-ефективното усвояване на природните ресурси. Системата за когенерация също бе изградена съвместно с Датската агенция за опазване на околната среда. Капиталовложенията, надхвърлиха 15 млн. лв. и са в резултат от „Протоколът в Киото", според който всяка държава трябва да намали вредните емисии, които изпуска в атмосферата. Така модернизацията на „Топлофикация" Бургас изигра важна роля за България в борбата й с глобалното затопляне.