Цената на парното ще бъде увеличена от 1 юли между 1,5% и 7%, съобщи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той посочи, че миналото тримесечие в стойността на топлинната енергия не са били отчетени повишените цени на природния газ, писа news.bg.

Семерджиев заяви, че парното в София ще поскъпне с над 4%, в Пловдив с над 6%, в Плевен ще има увеличение около 4-5%, в Русе с около 7%, във Враца с малко над 3%. В същото време във Велико Търново увеличението ще е съвсем малко - между 1,5% и 2%, във Варна цената на парното ще скочи с над 7%, в Бургас - с около 4-5%.

Окончателното решение за новите цени от 1 юли ще бъде взето утре на закрито заседание.

Поскъпването на тока от 1 юли за битовите потребители няма да надхвърли 2% по нито една от тарифите - дневна и нощна, коментира още Семерджиев. По думите му ще се запази ценовото съотношение между двете тарифи и няма да има поскъпване от 10 на сто на нощния ток, каквото беше първоначалното предложение за едно от трите електроразпределителни дружества, направено от топлофикациите.