Цената на петрола се покачи над $63 в понеделник, след като две от страните членки на ОПЕК понижиха дневните си добивни нива, с цел да намалят излишъка от суровина на пазара и да задържат цените в по-тесни граници.

Американският лек суров петрол с доставки ноември се търгува с 15 цента по-скъпо на ниво $63.06 за барел, след като миналата седмица завърши с общо покачване от 4%. Лондонският сорт брент петрол се покачи с 22 цента до $62.70 за барел.

Нигерия редуцира износа си с 5% считано от 1 октомври, докато Венецуела обяви, че ще намали дневните си добивни нива с 50,000 барела.

Саудитска Арабия и Кувейт не показаха ясни сигнали, че ще последват колегите си от Африка и Южна Америка и ще понижат добивните си нива. Това тяхно мълчание се разглежда по-различен начин от пазарните участници, но за момента не им позволява да изстрелят цената на суровината. За последната седмица, цената на петрола успя да върне над 3 долара от загубените си нива.

Иран, който е четвърти по големина износител на суров петрол в света и както обикновено е настроен за покачване на цените, ще е за всяко решение на ОПЕК, което ще върне цените в „допустимите нива". Според петролният министър на страната, в момента те не са такива.

Цената на „черното злато" беше подкрепена и от новината, че ВР ще понижи доставките с нови 25,000 барела дневно, заради продължаващи проблеми с петролопровода от Прюдоу бей в Аляска.