Цените на петрола се покачват в трети пореден ден днес, като вече са над $64 за барел в следствие на новината, че British Petrolium може да отложат отварянето на платформите си в Мексиканския залив.

Американския лек петрол с доставка октомври се покачи с 25 цента до $64.05 за барел, като продължи покачването си от петък, когато беше достигнал 6-месечно дъно на $62.03 за барел. Лондонския брент петрол се покачи с 33 цента до $64.38 за барел.

Цената на суровината направи възходящо рали с 47 цента в понеделник, което е най-голямото покачване от три седмици, след като от ВР съобщиха, че производството от петролното поле Thunder Horse ще се забави поне до 2008, от предварително съобщеното 2007 г.

Thunder Horse се явява най-голямото поле за добив на суров петрол в Мексиканския залив, с дневен добив от 250,000 барела, което трябваше да започне активна дейност още през 2005 г., но ураганът Катрина забави пусковия срок.

Новината накара инвеститорите да прехвърлят вниманието си от големите запаси на петрол в САЩ и благоприятното развитие на геополитическите криза в света, към възможността от засилване на икономическия ръст и последващо покачване на търсенето на петрол в следващите години.

ОПЕК намали прогнозата си за потребление на петрол за 2007 г., като според картела дневното потребление ще е с около 800,000 барела по-малко дневно до 28.9 млн. барела.