Цените на фотоволтаичните модули са паднали с повече от 2% през юли и с 44% от началото на годината в сравнение с предходната година, според последните данни от изследванията на IMS Research, съобщава GreenTech.bg.

Британската изследователска компания казва, че докато цените на модулите са преминали през кратък период на стабилност през юни заради голямото търсене в Германия и Италия, сега те отново са намалели.

Фирмата е установила, че средните цени за кристални силициеви фотоволтаични модули, закупени от дистрибуторите, са нараснали с 3% през юни. Въпреки това през юли те са се смъкнали с 2,5% след края на преференциалната изкупна тарифа за зелено електричество в Германия на 30 юни, в съчетание с „мрачни" европейски прогнози за търсенето.

Според данните на IMS, в края на юни китайските доставчици от първо ниво са продавали продуктите си средно на около 0,771 д./Wp. Играчите от второ и трето ниво са продавали на 0,726 д./Wp и 0,710 д./Wp. От юли, според компанията, се очаква цените да паднат до 0,57 евро до края на годината за китайски модули от ниво 1 и 2.

Предвид тези най-новите данни, цените на модулите от западни доставчици са паднали най-силно през юли, с повече от 5%, докато тези от първо ниво китайски играчи са намалели с почти 3%, се казва в проучването на IMS Research. Предлагането на PV модули все още далеч надвишава търсенето, а доставчиците продължават да участват в жестока ценова конкуренция", заяви Сам Уилкинсън, старши анализатор на PV отдела на компанията.