Турски превозвачи, дошли в столицата Анкара от 11 града, протестираха срещу въведените от България такси за преминаване на турски ТИР-ове, като поставиха "черен венец" пред българското посолство, предава електронното издание на вестник "Хюриет", цитирано от „Фокус".

Протестиращите, организирани от Дружеството на международните превозвачи /УНД/, първоначално са планирали да влязат на две места вътре в града със своите ТИР-ове, след като са получили необходимото разрешение за това, но са изразили разочарованието си, че "техните протести не са намерили желания отзвук".

Председателят на УНД Тамер Динчшахин e заявил по този повод, че са информирали турското министерство на транспорта за протестната инициатива, но не са получили никаква подкрепа.

Събралите се в Анкара собственици и представители на транспортни фирми, представляващи група от около 200 души, са пристигнали пред българското посолство с 4 автобуса.

Там са дали пресконференция, на която председателят на УНД е подчертал, че заедно с членството си в ЕС България едностранно е нарушила спогодбата си с Турция за международните превози и е започнала да създава различни пречки и да налага квоти на турските превозвачи.

Последен пример за това били въведените от 28 юни 2008 г. такси за преминаване на турски ТИР-ове в размер на 271 долара.

Тамер Динчшахин е определил това като правна несправедливост и е декларирал, че протестите на турските превозвачи ще продължат, пише турското издание.