Учениците не можаха да изпълнят заканата си и да превърнат 3 януари в ден на масовото отсъствие от училище. Въпреки, че инициативата Ден на национално бягство от училище се радваше на завиден интерес във "Фейсбук", тя така и не можа да се реализира.

В ранния следобед Министерството на образованието, младежта и науката съобщи, че по данни на директорите на училищата, в цялата страна протича нормален учебен процес.

Според ведомството причини за по-голям брой отсъствия в някои училища, както и през миналата година, са затрудненото придвижване поради обилния снеговалеж в страната, както и заради празнуването на Нова година в чужбина. От министерството посочват, че трудности има и в училищата с общежития, тъй като учениците пътуват от различни и отдалечени населени места.

Инициаторите на идеята заявиха, че демонстрацията им е продиктувана от желанието на ученици и учители за промени в образователната система на България, която според тях "очевидно не действа".

Във Великотърновска област тази сутрин не са влезли в клас около 14 процента от учениците от първата смяна. Според Регионалния инспекторат, тези отсъствия не са масови, а са в рамките на нормалното за зимата.

Във Варна и региона тази сутрин не отидоха на училище 3500 от общо 23 000 ученици. Според училищните власти, не може да се говори за масово отсъствие, защото има и много болни ученици.