Балчик спечели близо милион лева за ремонт на дамбата. Рехабилитацията ще бъде частична и ще обхване буни трета и четвърта и участък от 370 м. по крайбрежната алея в района на "Тихия кът" до "Двореца", пише в."Народно дело".

Одобреният за финансиране проект е по схема за предотвратяване на наводнения в градските агломерации. Общата му стойност е 960 872,64 лв., като приносът на Общината ще бъде 48 043,63 лв. Схемата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с подкрепата на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионалното развитие.

Бронировката от тетраедрони ще бъде демонтирана и заменена с едри скални блокове. Ремонт ще бъде извършен и на стоманенобетоновите парапет и настилка.

Това е първата част от проект в четири етап за защита на морския бряг от ерозията и абразията и създаване на изкуствени плажове между буните в Балчик. Общо са нужни около 11 милиона лева.

Общината има готовност, ако се отвори друга надграждаща мярка по оперативната програма през 2012 г., да кандидатства за финансиране и на останалите етапи. Те включват изграждане на крила и гребени на буните от четвърта до първа, укрепване на настилката, както и направата на подводни вълноломи и подводен риф.

По програми за защита на брега ще се търсят средства и за възстановяване на разрушения участък от дамбата близо до Албена.