Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова направиха инспекция на строителството на Софийски околовръстен път - Южна дъга.

Със средства по ОП "Регионално развитие" се изгражда участъкът от пътния възел "Симеоново" до пътния възел "Младост". Строителството на трасето е в първия му етап и би трябвало да приключи до една година и половина, обясни министър Плевнелиев, цитиран от БТА.

По думите му до 15 септември поради искане на "Икея" заради откриването на магазина им, ще са готови южното локално платно и кръгово движение между пътния възел "Симеоново" и сегашното "Бистришко шосе".

От шведската компания са заявили на среща с премиера, кмета на София и министъра на регионалното развитие, че през юни ще започне строителството на нов мол на Околовръстния път до магазина им. Според Плевнелиев той ще е с разгъната площ от 180 хиляди кв. м., а стойността му ще е над 100 млн. лв.

На сегашния път към лифта "Симеоново" ще се изгради новият пътен възел с кръгово движение, от който ще има нова пътна връзка към бул. "Кл. Охридски" и ул. "Бистришко шосе", тъй като поради проблеми с отчуждителните процедури такава връзка не може да се изгради при сегашния участък.

Кметът посочи, че по време на строителството са установени водопроводи, които не са отбелязани в кадастралния план, както и водопровод с диаметър 1,3 м, който също е липсвал от картата на инфраструктурата. Освен това е установено, че част от живеещите в района са се включили неправомерно към дъждовната канализация.

Един от основните проблеми при строителството на участъка е възникнал при строителните работи в района след кръстовището на Околовръстния път и "Бистришко шосе", където ако са били продължени изкопните работи е съществувала опасност от пропадането на терен на автокъща. Според Плевнелиев предстои да се избере кой от вариантите ще се избере - дали ще се укрепи теренът или ще се преговаря със собствениците на автокъщата да им се даде отговор на тяхно инвестиционно намерение на друго място.