В началото на 21 век българо-китайските отношения, които почиват на добра традиция и здрава основа, придобиват нови измерения на всеобхватно стратегическо партньорство.

Това изтъкна премиерът Сергей Станишев пред председателя на Държавния съвет на КНР Вън Дзябао.

Премиерът Сергей Станишев подчерта, че Китай е утвърден наш първостепенен партньор в Азия и даде висока оценка на състоянието и развитието на китайско-българските отношения, навлезли във фаза на всестранно сътрудничество и партньорство.

България желае да продължи да разширява обмена и сътрудничеството с КНР на всички равнища и във всички сфери с оглед на по-нататъшното развитие на двустранните отношения.

С членството на България в Европейския съюз те ще придобият измерения на всеобхватно стратегическо партньорство, обобщи премиерът пред своя китайски колега.

Развитието на двустранните връзки намира своето отражение в Съвместната декларация, която бе подписана по време на посещението.

Като член на ЕС от 1 януари 2007 г. нашата страна ще даде своя активен принос за консолидирането на диалога Европейски съюз-АСЕМ*, заяви още Станишев. 

Двете страни са убедени, че е необходимо да се балансира двустранният стокообмен, който за тази година се очаква да достигне 1 милиард долара, както и да се увеличи българският износ за Китай.

По време на планарните разговори между двете делегации бяха обменени становища и за перспективите на задълбочаването на икономическите отношения, сътрудничеството в областта на инвестициите, в сферата на високите технологии, малките и средните предприятия, на образованието, културата, туризма, а също и контактите между местните власти.

След приключването на пленарните разговори между двете официални делегации бяха подписани Съвместна декларация между правителството на Република България и правителството на Китайската народна република, Споразумение между двете правителства за икономическо сътрудничество.

От нашите правителства се очаква да създадат необходимите условия за увеличаване на взаимните инвестиции като за мен е радостен фактът, че китайските вложения в България са главно в областта на високите технологии, изтъкна премиерът Сергей Станишев при откриването на Българо-китайски форум за икономика и търговия в присъствието на представители на близо 250 компании от страната-домакин и на българската бизнес делегация. Не би трявало световна икономическа сила като Китай да бъде едва на 34-то място по инвестиции у нас, каза още българският премиер.

*(АСЕМ Asia-Europe Meeting - форум на диалог и сътрудничество, в който участват 25-те държави-членки на ЕС, 10-те държави-членки на АСЕАН, а също Китай, Япония, Република Корея и председателят на ЕК/ в Хелзинки през септември 2006 г. България бе поканена официално да се присъедини към форума. Според финландското председателство на ЕС се предвижда участието на България в АСЕМ да започне от датата на членство в ЕС.)