Около 28 млн. лв. са заделени за безплатните закуски на децата, което е със 70% увеличение на средствата спрямо миналата година. Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев пред журналисти, съобщи агенция „Фокус".

„Надявам се да са достатъчни, ако се окаже, че не са - ще намерим допълнително средства. Едно е, когато човек си купува една кифла, съвсем друго е, когато се поръчват 2000 кифли - цената няма нищо общо", каза още Вълчев.

Той посочи, че ще даде подробна информация за разходването на средствата по всички програми на МОН в сряда от 11.00 часа, когато е предвидена редовна среща с журналисти.

Относно въпросът, как ще се процедира с кандидатите за елитните гимназии след въвеждането на външно оценяване след седми клас през 2010 г., образователният министър подчерта, че това ще става по начина, по който става и сега.

„Всички държат изпит, който желае оценките му се състезават с оценките на другите. Няма никаква особеност и не бих казал, че има нещо различно", заяви министър Вълчев.

Припомняме, в началото на учебната година не се мина без скандали около програмата "Чаша топло мляко и закуска". Тогава в община Търговище програмата не започна да работи.

От Министерството на образованието и науката бяха превели сума, равняваща се на 33 стотинки на ден за закуска на децата от 1-ви до 4-ти клас, но от ведомството не бяха изпратили насоки за оползотворяването на средствата, нито за размера на издръжката на дете, която до 2007-2008 учебна година беше 50 стотинки.