Нова аларма от руския енергиен гигант: по информация на WELT ONLINE, още един германски топ мениджър има биография в Щази. По-рано в това бе обвинен и шеф в дъщерното предприятие на Газпром Nord Stream. Там Герхард Шрьодер, бившият канцлер на ФРГ, е ръководител на съвета на акционерите. Той отказва коментар за последния случай.

Сега на мушката е шефът по персонала и организацията на Gazprom Germania, германското дъщерно поделение на най-големия в света концерн за природен газ. Ханс-Уве Креер е бил неофициален сътрудник (НС) на Щази и е работил под кодовите имена „Роналд Шрьодер" и „Хартман".

Според документ за НС с над 600 страници, с който разполагат германските журналисти, Креер е сътрудничил в периода 1977 до 1979 както и от 1985 до края на 1989 на тайните служби на ГДР, отделение XVIII. Там са се занимавали със сигурността на народното стопанство и защита от икономически шпионаж.

По-рано като сътрудници на Щази бяха разпознати Феликс Щрехобер, шефът на финансите на Gazprom Germania и Матиас Варниг, бизнес ръководител на дъщерната Nord Stream.

Берлинската Gazprom Germania е била изградена от московската си „майка" като разпределително звено за руските енергийни доставки за Западна Европа. Компанията има резултат за 2006та от €384 млн.

Компанията притежава участия в много стратегически важни енергийни фирми. В Германия тя държи акции например от дъщерната на BASF Wingas в Касел (35%) и в берлинската Wintershall Erdgas Haushandelshaus (50%), в лайпцигския Verbundnetz Gas има 5,26%.

Структурата Gazprom Germania със свои фирми е представена в България, Франция, Великобритания, Италия, Румъния и Швейцария.

Освен това като спонсор на футболния клуб Schalke 04 между 2007 и 2012 ще налее до €125 млн., които пари трябва да настроят обществеността доброжелателно.

Шефът на Gazprom Germania Ханс-Йоахим Горинг е бил заместник директор на нефт и газ сектора на ГДР и като такъв е бил близък на системата. През април той внесе смут с изявлението си, че Газпром иска да спре част от инвестициите си във ФРГ, защото се бои, че държавата ще ги национализира. Негов помощник като ръководител на финансите е Щрехобер, който е действителен служител на Щази.

Още по-очебиен е примерът с Варниг, който според Wall Street Journal е познат на Путин от „онова време" и освен това е шпионирал Dresdner Bank. По-късно е направил за финансовата институция руски бизнес клон. Бившият външен шпионин сега е директор в регистрираната в Швейцария компания Nord Stream, последната, наистина, не се числи към германската дъщеря на Газпром. Другите в Нордстрийм са Wintershall на BASF и E.on, които както е известно ще прокарват тръбопровод по дъното на Балтийско море.

Този характер на персонала закономерно е привлякъл вниманието на журналистите, които са нападнали с въпроси бившия първи политик на Германия Шрьодер. Шрьодер обаче е заплашил със съд разпространението на лъжи. Не е поискал да говори и по случая Креер.

Настоящият шеф на персонала в Gazprom Germania на 29ти март 1977 година се е задължил като доброволен сътрудник на Министерството на държавната сигурност (Staatssicherheit) да се бори срещу империалистическите тайни служби и да пази социалистическото общество.

Обаче и преди да сключи договор с Щази, сега 58 годишният мъж е осигурявал информация. Той е бил наясно с големите инвеститори в чувствителната зона Тюрингия. Креер е информирал доброволно за личния живот на колегите си, за семейства в Западна Германия и дори за приятелката си по него време.