Немски завод за производство на климатици за коли ще бъде построен в Пловдив, ако голяма германска компания и общината се споразумеят за терена. Представителите на чуждата фирма, която се счита за най-голям производител в Европа и трета в света, са огледали вчера няколко имота, включително и в "Тракия". Офертата е изключително примамлива за Пловдив - 200 работни места на първия етап и 350-400 на втория, разказа кметът Иван Тотев, цитиран от в. "Марица".

Инвеститорите търсят за предприятието между 50 и 70 декара. Фирмата произвежда климатици за луксозни коли от рода на "Бентли" и "Ламборджини". Германската компания е насочена към Пловдив лично от министъра на икономиката Делян Добрев.

Два часа е продължила срещата му в понеделник с инвеститорите, на която е присъствал и кметът Иван Тотев. Министърът направи много хубава презентация на Пловдив, представи предимствата, които инвеститорите клас А могат да ползват, и съм благодарен на държавата за подкрепата, изтъкна градоначалникът. Очаква се немските бизнесмени да потвърдят намеренията си за изграждане на предприятието в рамките на две седмици.

Преди това компанията трябва да получи сертификат за клас А, което по българското законодателство я освобождава от явяване на конкурс при покупка на държавна или общинска земя.

Цените на имотите са различни - в "Тракия" са по 200-250 евро на квадратен метър, извън регулацията или земеделски са в пъти по-евтини. Ще им направим специални оферти, след като Общинският съвет гласува, обясни кметът. Производителите на климатици са заявили в Агенцията за инвестициите броя на работните места, които възнамеряват да разкрият. Това ще бъде голям успех за заетостта на пловдивчани, коментира Иван Тотев.