Върховният административен съд в 5-членен състав потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от м. юли 2008 г., с което бяха наложени 14 имуществени санкции на застрахователни компании и отделно на Асоциацията на българските застрахователи(АБЗ) на обща стойност 2.470 млн. лв.

В края на 2007 г. КЗК образува производство във връзка с подписания от Асоциацията на българските застрахователи Меморандум за изработване на общи позиции и предприемане на съвместни действия по сключване на задължителна застраховка «Гражданска отговорност».

Проучването на КЗК показа, че подписаният Меморандум цели определяне на единна минимална премия по застраховката "Гражданска отговорност", както и максимален размер на комисионните възнаграждения на застрахователните посредници.

Комисията изрично постанови, че споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренция и увреждане на пазара.

Поради това в европейската практика е прието, че споразумения или решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си (per se), дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, че миналата година от АБЗ в становище посочи, че Меморандумът има незадължителен характер и няма за предмет определянето на общи крайни търговски цени или на условия на търговия, както и по никакъв начин не определя пазарното поведение на страните, нито ограничава независимостта им при вземане на пазарни решения.

Както сочи реалната ситуация на пазара, застрахователните дружества, предлагащи застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и подписали проекта за меморандум, поддържат изключително разнообразни цени и условия за сключване на застраховката, поради което не би могло да се приеме, че проектът за меморандум има за резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията.