Националният съвет за тристранно сътрудничество ще се събере в четвъртък, за да обсъди актуализацията на бюджета. Това обясни председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев в ефира на БНР.

Той допълни , че комисията към съвета е имала заседание и всички партньори са подкрепили актуализацията:

„Този 1 милиард отива във фискалния резерв. Той от там не се харчи. Разходното перо на бюджета, което се увеличава, е за непредвидени разходи. Цялото увеличение от 285 милиона лева отива в това единствено перо, като в мотивите е указано за какво ще се разходват тези средства. 85 милиона от тях са от продажба на квоти за емисии на парникови газове. От останалите 200 милиона лева 40 милиона са за социални разходи и 160 милиона за разплащания с бизнеса."

Васил Велев обясни, че бюджетът е оставен без резерви, а това не е добре за страната и лишава правителството от всякаква гъвкавост:

„Основният проблем на бюджета е, че той е изначално сбъркан - приходите са надценени и ще има по-голям дефицит от заложения. Актуализацията затова е нужна, защото президентът иска да види мерки в подкрепа на заетостта и за повишаване на конкурентноспособността. Ние също го искаме и ще гледаме много внимателно бюджета за 2014-а година."

Според Васил Велев и приходите, които се планират с актуализацията, няма да бъдат изпълнени. Невъзможно е и за кратък срок да се извършат необходими от години реформи:

„Дори веднага да се пристъпи към съкращаване на раздутата администрация, като се платят отпуски, предизвестия и т.н., средствата, които са предвидени до края на годината, пак няма да стигнат. Но това не означава, че не трябва да се правят реформи, затова приветстваме решението на вътрешния министър да съкрати 15 на сто от администрацията."„

Трудно е да се каже отсега дали ще се стигне до отрицателен БВП, коментира Васил Велев и допълни:

„Износът за първото полугодие има ръст от над 7% на годишна база, спрямо първата половина на миналата година, вносът е намалял с 1%. Тази динамика също предопределя по-малки приходи в бюджета и е още една причина за ревизия на бюджета."